כיצד להתכונן למבחנים בצורה יעילה – כך ננצח את תקופת הבחינות
בכל סמסטר מחדש, מגיעה ההבנה הזו – תקופת המבחנים עוד רגע כאן. לוח הזמנים הצפוף והרצון העז שלנו להצליח נכנסים אל מסלול התנגשות ומפלס החרדה עולה ועולה. הרבה לפני שמדובר באתגר אינטלקטואלי, זוהי תקופה של עומס רגשי אדיר. החדשות הטובות הן שעם תכנון נכון, אנחנו עשויים לגלות שה"שד" לא נורא כל כך. אנחנו במרכז האקדמי הרב תחומי בירושלים, מקדישים מחשבה ומאמצים כדי להנחיל לסטודנטים שלנו לא רק ידע, אלא מערך כלים נרחב שיאפשר להם ללמוד טוב יותר. רוצה ללמוד כיצד להתכונן למבחנים בצורה יעילה? במאמר הבא, ריכזנו כמה אסטרטגיות יעילות שיאפשרו לך לעבור את התקופה הזו בשלום.
אז כיצד להתכונן למבחנים בצורה יעילה? מתחילים במבנה וסדר נכונים
הצעד הראשון שעלינו לנקוט בו הוא להעריך את המשימה שעומדת לפנינו במדויק. זה הזמן למפות את כל הקורסים, המטלות שנדרשות מאיתנו ולהבין אילו שאלות עשויות להישאל. חשוב לא פחות לבחון מה יהיה המשקל של כל מבחן בציון הסופי. ברגע שהתמונה הזו ברורה, נוכל להתבונן באתגר הזה באופן מבוסס נתונים ולהעריך היכן הכי חשוב שנשקיע. כדאי לבנות טבלת זמנים שבועית עם חלוקה ברורה בין מקצועות, נושאים וימים. תכנון מראש מפחית את החרדה, מונע דחיינות ומאפשר שליטה. חשוב שנזכור: זמן תכנון הוא לא בזבוז – אלא השקעה.
לא לעבוד קשה – לעבוד חכם
סטודנטים רבים נוטים לחשוב שככל שלומדים יותר שעות – מצליחים יותר. אבל מחקרים מראים שמה שחשוב באמת הוא איכות הלמידה, ולא רק הכמות. למידה פעילה ברוב המקרים תהיה יעילה בהרבה מקריאה פסיבית או שינון יבש. בניית תרשימי זרימה, ניהול דיונים בקבוצה ופתרון מבחנים לדוגמא יניבו לרוב למידה איכותית יותר. בנוסף, שווב לנסות לתרגל את "שיטת פומודורו". במקום לשבת שעות ארוכות ללא הפסקה, ללמוד ביחידות זמן קצרות ומוגדרות עם הפסקות קבועות. מחקרים רבים מראים שטכניקות כאלו משפרות את הריכוז ומונעות שחיקה ועייפות.
לזכור שכולנו שונים זו מזה
אחד העקרונות שמובילים את המרכז האקדמי הרב תחומי ירושלים הוא ההבנה שאין דרך אחת שמתאימה לכולם. כל סטודנט הוא עולם בפני עצמו, בין אם הוא עושה תואר ראשון באופטומטריה או בלימודים מתקדמים במדעי החיים. באותו האופן, לכל אחד יש שיטת למידה שעובדת טוב יותר עבורו. יש מי שמבינים דרך כתיבה, יש דרך שמיעה, ויש כאלה שצריכים להמחיש את החומר. גם סביבת הלמידה משפיעה: יש מי שזקוקים לשקט מוחלט, ואחרים דווקא לומדים טוב יותר כשיש התרחשויות ברקע. חשוב שנלמד להכיר את עצמנו ונבין מהם התנאים האופטימליים עבורנו ללמידה. כך לא רק שיהיה לך קל יותר ללמוד, אלא ייתכן מאוד שהחוויה תהיה אפילו נעימה.
לשלב את תהליך הלימוד עם החיים
סטודנטים שלומדים במסלולים מאתגרים, כמו למשל תואר ראשון במדעי המחשב, והחלו את הלימודים בגיל מאוחר יחסית, לרוב יתמודדו עם התחייבויות נוספות. הסטודנט ה"קלאסי" לרוב צעיר, ללא כל דאגה אחרת בעולם מלבד הלימודים. עם זאת, לא פעם סטודנטים רבים נאלצים לנהל במקביל קריירה וחיי משפחה. זו הסיבה שאנו שמים דגש במרכז על ליווי אישי, גמישות מערכתית וסיוע שוטף לסטודנטים בכל מסלול – גם אלו שנמצאים במסלול של תואר ראשון ושני בירושלים במקביל וגם לסטודנטים בשנה א’.
לפתח מנטליות של הצלחה בכל ההיבטים
ההכנה למבחנים לא מסתכמת בפעולות הטכניות שאנו מבצעים. להיבט הפסיכולוגי יש משמעות ניכרת. הגישה שנגיע איתה יכולה לקבוע במידה רבה את ההצלחה שלנו. תחושת המסוגלות העצמית והביטחון שנגיע עמם לתקופה הזו ייתרגמו בסופו של דבר לציונים שנקבל. לכן, זוהי תקופה בה חשוב להקיף את עצמך בסביבה חיובית ומפרה. קבוצות למידה, בשיתוף אנשים שנעים לך להיות לידם ונראה שהם מאמינים ביכולות שלך, יכולות להעצים באופן ניכר לא רק את איכות הלמידה – אלא את נקודת המוצא הרגשית שאיתה ניגשים ללימודים.
למצות כל כלי עזר שיכול לסייע בתהליך
במובן הזה, סטודנטים נהנים היום מיתרון שאין לו אח ורע בהיסטוריה. העידן הדיגיטלי מציע מגוון כלים שיכולים לשפר את הלמידה משמעותית. מאפליקציות להכנת כרטיסיות זיכרון ועד ליכולת להקליט ולתמלל בקלות הרצאות, קבוצות וואטסאפ לשיתוף סיכומים ומאגרי מבחני עבר עצומים ב-Moodle, אין סוף לאפשרויות.
אז מה למדנו? כיצד להתכונן למבחנים בצורה יעילה?
כל עוד נקפיד על מספר עקרונות יסוד, נוכל לבנות תשתית יציבה להכנה למבחנים. בין העקרונות שסקרנו עד כה ניתן למנות:
-
בניית לוח זמנים מפורט מראש
-
שימוש בטכניקות למידה מגוונות ופעילות
-
לבצע הפסקות יזומות להפחתת המתח
-
לבנות סביבת למידה חיובית ומפרה
-
לאזן בתבונה בין הלמידה לחיים האישיים
ננסה לבחור תשובה אחת לשאלה "כיצד להתכונן למבחנים בצורה יעילה", כזו שמכילה בתוכה את כל העקרונות הללו. בראש ובראשונה, חשוב שלא נעשה את זה לבד. כשתהליך הלמידה מבוסס על מודעות עצמית, גמישות מחשבתית, והבנה שכל אחד לומד אחרת – נוצר מרחב אמיתי להצלחה. בייחוד כשסביבת הלימודים שלך היא כזו שרואה אותך, מאמינה בך, ומעניקה לך את הכלים לשאוף תמיד מעלה.